Miroslava KIRIPOLSKÁ

Posted · 1 Comment

Učiteľka na voľnej nohe, spoluzakladateľka občianskeho združenia Milované dieťa, koučka programu Teach for Slovakia. V minulosti bola riaditeľkou štátnej a spoluzakladateľkou súkromnej školy, lektorkou a recenzentkou.

Moja škola bez školy

Moje vystúpenie bude o zmene, ktorú sa rozhodla podstúpiť skupina ľudí spojená spoločnou víziou. Bude o ceste, ktorú sme prešli od prevzatia zodpovednosti za vzdelávanie našich detí až po vytvorenie priestoru, v ktorom sa nezabíja, ale, naopak, posilňuje ich radosť zo vzdelávania.

Akou žiačkou ste boli na základnej a strednej škole?

Vzornou a samostatnou. Moja mama spomína, že som všetko chcela zvládnuť sama a perfektne. Rada som sa učila, počúvala a ticho o veciach rozmýšľala. Na strednej to bolo podobné, len to ticho kamsi zmizlo. (Bola to škola pedagogická.)

Ako vidíte budúcnosť školy ako inštitúcie? Čakajú ju nejaké väčšie zmeny?

Myslím si, že viac ako o školách má zmysel hovoriť o vzdelávaní či učení sa. Už dnes sú ľudia využívajúci možnosti, ktoré im vyhovujú viac ako denné chodenie do školy. To ale neznamená, že školy zaniknú. Veľmi dôležitá je možnosť výberu formy vzdelávania a rešpektovanie detí a rodičov.

Ako si predstavujete dobrú školu?

Mám to šťastie, že svoju predstavu dobrej školy už žijem. Je to priestor, v ktorom sa všetci spoznávame, rešpektujeme, vzájomne si dôverujeme. Učenie sa stalo súčasťou našich hodnôt a denne sa inšpirujeme k výnimočným výkonom.

One Response to "Miroslava KIRIPOLSKÁ"
  1. janka almášiová says:

    Zaujala ma vaša škola a veľmi rada by som ju navštívila a pozrela si ju osobne. Bolo by to možné? Vďaka ja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.